11. 01. 2010 17:57

Зголемен бројот на вработените

Зголемен бројот на вработените

Агенцијата за вработување од Куманово минатата година преку неколку проекти го намалила бројот на невработените во Општините Куманово, Липково и Старо Нагоричане. На 17 фирми им се формализирал бизнисот, 87 невработени лица добиле грант во вредност од 3000 евра за самовработување, додека 41 лице се самовработило со кредит.

Преку проектот за јавни работи кој траел шест месеци, биле ангажирани 279 лица од трите општини. Седум Роми се вработиле во две кумановски фирми, а од категоријата млади до 27 години, невработени над 55 години, самохрани родители и деца без родители се вработиле 54 лица.

Од Агенцијата за вработување, велат дека 2009 година била успешна година и во евиденција на невработените, дообука и обука и организирање на бесплатни кусреви по англиски.

Зголемен бројот на вработените

2008 - 2019 Kumanovonews.mk • Сите права се задржани. Текстовите не смеат да се печатат или емитуваат, во целина или во делови, без договор со Kumanovonews.mk