500x100-1
26. 05. 2018 14:51

Детскиот фолклорен ансамбл „Панче Пешев“ на „Оро весело“ во Радовиш

Детскиот фолклорен ансамбл „Панче Пешев“ на „Оро весело“ во Радовиш

Играорците од КУД „Панче Пешев“ и оваа година ќе учествува на 18. Меѓународен фолклорен детски фестивал „Оро весело“ во Радовиш.

Фестивалот е наменет за деца од 7 до 14 годишна возраст по тој повод гостува детскиот фолклорен ансамбл при друштвото. Фестивалот се одржува од 25-то 28-ми мај и е од меѓунроден каратер. КУД “Панче Пешев“ гостува денеска ( сабота) со уште неколку друштва од државата. Целта на фестивалот е преку игра и песна да гради мостови на пријателство помеѓу децата од нашата земја и останатите пријателски земји, - изјави Мирослав Крстевски претседател на КУД „Панче Пашев“.

Фестивалот се одржува во чест на христијанскиот празник „Св. Тојца“ патрон на градот Радовиш.