500x100-1
03. 12. 2018 09:50

Домот за стари лица доби кујна по Хасап

Домот за стари лица доби кујна по Хасап

Домот за стари лица „Зафир Сајто“ во Куманово, доби нова кујна по Хасап стандардите, откако беше реновирана старата. Вредноста на проектот е 92.000 евра, обезбедени од буџетот на институцијата.

Градежните работи траеа во изминатите три месеци. Комплетната реконструкција овозможи замена на водоводната, канализационата и електрична инсталација. Замена на прозорци, врати и набавка и инсталација на најсовремена опрема за готвење, која ги задоволува сите Хасап стандарди, пропишани за вакви професионални кујни. Вкупната инвестиција изнесува над 90.000 евра и во целост е покриена од сопствени средства, - изјави директорот Дејан Стојановски.

Домот постои 4 децении и неговото успешно функционирање е многу значајно за Општина Куманово и државата, рече директорот, и напомена дека потребата од проширување и изградба на нови сместувачки капацитети од ваков вид постојано се зголемува.

Лицата од третото доба во својот живот имаат потреба и заслужуваат нега и 24 часовна поддршка, а тоа го овозможуваат само домовите за стари лица. Оваа година се уште не е завршена за нас, ни претстои внатрешна и надворешна реконструкција на домот, која има за цел да ги подобри условите за престој во установата, а во тек е постапка за набавка на нови професионални машини за перење и сушење на алишта, - додаде Стојановски.

Во домот се сместени 170 лица, а ги опслужуваат 52 вработени, кои им пружаат 24 часовна грижа и нега.Капацитетот на домот е 178 корисници.

Кумановскиот старачки дом е еден од трите домови под надлежност на државата, и интересот за сместување е голем.

Градоначалникот Максим Димитриевски, најави дека во наредниот период Општината ќе помогне да се прошират сместувачките капацитети на постоечкиот дом, но ќе се обиде и преку проекти и фондови да иницира изградба на нови.

Parking
Joco Turs
NER
stuz