08. 03. 2018 09:32

Марш за родова рамноправност во Куманово

Марш за родова рамноправност во Куманово

На Градскиот плоштад во Куманово денеска во 12 часот ќе се одржи Марш за родова рамноправност.

Маршот ќе почне од Градски архив до Жена Борец - Кумановка пред Центар за култура, каде ќе се положи цвеќе и ќе се испрати порака.

Цвеќињата од хартија ќе се споделат со случајни минувачи кои љубезно ќе бидат поканети да се приклучат и да се фотографираат со изработените пораки и ќе им се објасни кратко активноста и нејзината цел.

Македонската платформа против сиромаштија оваа година се вклучи во активностите за 8-ми Март , за да за прв пат даде симболичен белег на денот и ги повика своите членки да се приклучат со пораката – Сиромаштијата е сектистичка и други пораки креирани на од страна на членките  - здруженија и поединци.

Маршот го организира Здужението Јустиција, Здружение Фибула и Македонската платформа против сиромаштија.