Фирма од Крива Паланка не платила акциза за увоз на тутун во висина од 1,6 милионид денари

24.03.2021 21:29 | KumanovoNews

 Одделението за истраги при Царинската управа поднесе кривична пријава до Основното јавно обвинителство во Куманово против правно лице, со седиште во Крива Паланка, заради основано сомневање дека сторило кривично дело „Избегнување на плаќање акциза“, казниво по член 279-б од Кривичниот законик.

Фирма од Крива Паланка не платила акциза за увоз на тутун во висина од 1,6 милионид денари

Станува збор за увезен необработен тутун, со вкупна количина од 56.799 килограми, кој потоа е пуштен во промет во акцизното подрачје, на незаконит начин, без да се плати акциза во вкупен износ од 102.238.200,оо денари .

„Се работи за пет увози на тутун во лист од типот „Вирџинија“, реализирани од страна на правното лице од Крива Паланка, по што увезениот тутун, наместо да се доработи, е пуштен во промет на незаконски начин, односно без да се плати акциза“, велат од Царинската управа.


2008 - 2021 Kumanovonews.mk • Сите права се задржани. Текстовите не смеат да се печатат или емитуваат, во целина или во делови, без договор со Kumanovonews.mk