Кратово нема да организира прослава за патрониот празник

16.02.2021 15:47 | KumanovoNews

 Општина Кратово ја откажа главната манифестација за одбележување на патрониот празник на градот „Свети Ѓорги Кратовски“, која секоја година се одржуваше на Градскиот плоштад на 24 февруари.

Кратово нема да организира прослава за патрониот празник

Поради пандемијата и почитување на здравствените протоколи, централниот настан ќе изостане годинава, а чествувањето на заштитникот и патрон на Кратово ќе се одбележи само во црковниот храм Свети „Ѓорѓи Кратовски“, со утринска богослужба.

Според житието, Ѓорги Кратовски е роден во Кратово, каде го изучува кујунџискиот занает. Пред притисоците на турската власт, кои собирале т.н. данок во крв и младите момчиња ги правеле јаничари, побегнал во Софија.

Но, и таму жестоко ја бранел христијанската вера и не сакал да го прифати исламот, заради што бил затворен и мачен, а на 24 февруари 1515 година, на 18-годишна возраст, и спален на клада во Софија.

Православната црква подоцна го прогласила за светец, а во 1925 година, во негова чест, е изградена црквата „Св. Ѓорги Кратовец“.

Во 2002 година,Советот на општина Кратово донесе одлука за прогласување на Св. Ѓорги Кратовски за заштитник и патрон на градот, со достојно одбележување во негова слава. Тој се смета за заштитник на кујунџиите и златарите.

(Ж.Ц.)

2008 - 2021 Kumanovonews.mk • Сите права се задржани. Текстовите не смеат да се печатат или емитуваат, во целина или во делови, без договор со Kumanovonews.mk