Младински фестивал „Shape up the town

22.08.2019 11:40 | KumanovoNews

Пред Центарот за култура „Трајко Прокопиев", вечерва во 17 часот ќе се одржи фестивал на отворено „Shake up the town", во организација на Здружението Центар за интеркултурен дијалог (ЦИД) од Куманово.

Младински фестивал „Shape up the town

„Фестивалот има за цел да ги охрабри сите млади луѓе без оглед на етничка припадност, вероисповед, пол или друго, преку уметност и култура да се вклучат во интеркултурен дијалог и кохезија, да се адресира говорот на омраза, да се промовира концепт без омраза и да се промовира младински активизам во Куманово, - соопштуваат организаторите.

На фестивалот ќе бидат презентирани уметнички творби создадени од ученици од средните училишта во Куманово, ќе има читање на поезија и акустичен перформанс на песни.

Идејата за настанот произлезе од досегашното искуство на ЦИД во градење мостови за зближување на поделените заедници во Куманово, преку директно учество во заеднички младински активности и иницијативи без оглед на етничката или културната припадност.

2008 - 2021 Kumanovonews.mk • Сите права се задржани. Текстовите не смеат да се печатат или емитуваат, во целина или во делови, без договор со Kumanovonews.mk