Отворена изложбата на Тошевски

25.06.2010 11:36 | KumanovoNews

 Синоќа пред кумановската публика беше отворена изложбата на слики на  уметникот Трајко Тошевски од Куманово.

Отворена изложбата на Тошевски

 Мотивите на изложбата се земени од природата, кои успеал да ги трансформира преку својата повеќегодишна творечка активност, претставувајќи ги на публиката во вид на едно сликовно писмо односно уметноста е сведена на знакови и симболи. Самите слики наликуваат на едно пиктографско  писмо кое говори за едни современи пристапи на стилизација на самата ликовна уметност. Оваа изложба ќе се претстави и на прилепската публика и во уште неколку градови од Македонија-рече Роберт Цветковски.

 Автор има преку дваесетина самостојни изложби. Сликарството што вчеравечер го претстави пред љубителите на уметноста е само продолжение на неговото започнато творење уште од пред дваесетина години.

2008 - 2021 Kumanovonews.mk • Сите права се задржани. Текстовите не смеат да се печатат или емитуваат, во целина или во делови, без договор со Kumanovonews.mk