14. 02. 2020 13:16

„Свети Трифун“, некогашна еснафска слава на угостителите во Куманово

„Свети Трифун“, некогашна еснафска слава на угостителите во Куманово

 Угостителите од Куманово масовно и мошне свечено ја прославувале својата слава „Свети Трифун“, во периодот помеѓу двете светски, за време на Кралството Југославија.

На 14 фебруари секоја година, секој од нив со свој продонес помагал да подостојно да се одбележи славата.

Интересно е да се забележи дека Скопската пивара, која својата работа ја започнала во 1924 година, за секој празник на кафеџиите, или кога се одржувало годишното собрание на еснафот, до Угостителската комора на Куманово донирала гратис по 2 хектолитри пиво.

Oсвен Скопската пивара за „Свети Трифун“ редовно помагала и Лесковачката пивара. По еден сочуван список од 1921 година се гледа дека 106 членови на Механџиско кафеџискиот еснаф за прославата на „Свети Трифун “ собрале 1044 динари, а прославата се организирала во една од градските кафеани.

Инаку, долго време, и во најголем број на случаеви, во кумановските кафеани најчесто пиење било виното и ракијата, и тоа најчесто од домашното производство. По наши сознанија ракијата, посебно сливовата била доминантна во кумановската кафеана се до шеесетите години на 20 век. Како што велат во „Бисерка“ таа се набавувала главно од Србија. Помала потрошувачка имала клековачата, а симболична била потрошувачката на коњакот.

По Втората светска војна, поради атеистичкиот карактер на новата власт, била прекината долгогодишна традиција на кумановските хотелиери, меанџии, гостилничари, кафеџии, анџии и сите оние што точат пијалоци, во прослава на својата еснафска слава „Свети Трифун“.

(Дел од публикацијата „Кумановска кафеана“ од Димитар Масевски објавена во јубилејнот број на списанието „Корени“ бр.50)

„Свети Трифун“, некогашна еснафска слава на угостителите во Куманово

2008 - 2019 Kumanovonews.mk • Сите права се задржани. Текстовите не смеат да се печатат или емитуваат, во целина или во делови, без договор со Kumanovonews.mk