11. 01. 2020 15:18

Лековити својства на камилица, маточина, жалфија и рузмарин

Лековити својства на камилица, маточина, жалфија и рузмарин

Во денешно време луѓето се повеќе се свртуваат кон природниот начин на лекување, па зачуваните планини, ливади и шуми се плодна подлога за природни лекови кои можат да се наберат и користат во текот на целата година, како замена на антибиотиците.

Првите пишани документи за употребувањето на растенијата за лекување се пронајдени во Кина, а потекнуваат од 2800 г.п.н.е, во времето кога не постоела фарматсевтската индустрија, а животниот век на луѓето бил подолг.

 Четири природни растенија со неверојатни лековити својства:

* Камилица

Камилицата е растение коешто може да се најде на повеќе места. Најчесто се препорачува за забрзано лекување на рани на усните, за облози за очи, ублажување на болките во желудникот, како и за борба против габички и бактерии.

* Маточина

Нејзиното главно дејство е антивирусно и антибактериско со смирувачки својства. Но исто така изронетите листови на матичната нанесени врз раните го потикнуваат нивното зараснување, а ароматичното масло од маточина има смирувачко дејство и се користи за смирување и ублажување на депресијата.

* Жалфија

Ова растение делува противвоспалително, го стега ткивото и го запира крварењето, а и го јакне забното месо. Исто така помага и при болки на грлото и ја зајакнува концентрацијата.

* Рузмарин

Едно од најлековитите растенија кое дејствува како антисептик, антиоксиданс, ги ублажува болките, го забрзува заздравувањето и го спречува крварењето. 

2008 - 2019 Kumanovonews.mk • Сите права се задржани. Текстовите не смеат да се печатат или емитуваат, во целина или во делови, без договор со Kumanovonews.mk