28. 11. 2019 21:19

Работното време не треба да започне пред 10 часот

Работното време не треба да започне пред 10 часот

Доколку сакате вашите работници да се попродуктивни, тогаш не барајте од нив да доаѓаат на работата пред 10 часот, затоа што работниците помлади од 55 години во овој период се повеќе стресни, а истото може да доведе до послаба меморија и намалено внимание, велат научниците.

Научникот Пол Кели од Универзитетот во Оксворд вели дека секој има свој „телесен часовник“ кој е однапред програмиран и не може да се промени во зависност од барањето на работодавецот. Самото приморување да стануваме порано за да одиме на работаа, за нас значи дека се бориме против нашето тело и против нашиот мозок.

Недостатокот на сон е глобален проблем кој може да предизвика ннарушување на нашето физичко но и ментално здравје.

Тој исто така, преку истржувањата, дошол и до сознание дека детето од возраст на 10 години би можело да започне со учењето во 8 и 30 часот, но дека најдоброто, т.е најпродуктивното време за почнување на предавањата кај средношколците е 10 часот, додека пак за студентите почетокот на наставата би требало да биде од 11 часот.

2008 - 2019 Kumanovonews.mk • Сите права се задржани. Текстовите не смеат да се печатат или емитуваат, во целина или во делови, без договор со Kumanovonews.mk