×
  • Насловна
  • Вести
  • Регион
  • Македонија
  • Спорт

  • Видео

  • Колумни
  • Интервју

  • По допрен глас
  • Репортажи
  • Ретроспектива

  • Погранична хроника
  • Фото вест - Ваша пошта!

  • Дезинформации
  • ПРОВЕРКА НА ФАКТИ:КОВИД-19
  • Проверка на факти: реформи кон ЕУ

  • Контакт
  • Политика на приватност
  • Импресум
  • Маркетинг стратегија
  • Понуда за рекламирање

  • Рецепт на денот: Солена штрудла

    04.10.2019 13:14 | KumanovoNews

    Подготовка: 60 минути. Мирување: 30 минути. Печење: 45 минути.

    Рецепт на денот: Солена штрудла

    * Состојки:

    - 250 грама брашно;

    - 5 лажици маслиново масло;

    - 3 јајца;

    - сол;

    - 400 грама филети од риба;

    - црн пипер;

    - сок од лимон;

    - 400 грами тиква;

    - 2 пиперки;

    - 200 грама спанаќ;

    - 150 грама козјо сирење;

    - 3 кришки препечен леб;

    - 1 жолчка;

    - 1 лажица сусам.

    * Подготовка:

    1. Замесете  го тестото со брашното, јајцата, 3 лажици маслиново масло и 1 лажичка сол. Поклопете го тестото и оставете го да отстои.

    2. Измијте ги филетите, исушете ги и исечкајте ги на ленти околу 2 цм. На филетите од риба ставете им од солта, црниот пипер и сокот од лимон и оставете ги да отстојат на ладно.

    3. Тиквата измијте ја, отстранете ѝ ја кората и исечкајте ја на помали парчиња. Потоа, истото направете го со пиперката (но, отстранете ѝ ги семките) и заедно со тиквата и 2 лажици маслиново масло, издинстајте ги. Спанаќот, измијте го и исечкајте го и заедно со згмеченото сирење со помош на вилушка, ставете го во издинстаната смеса. На истата смеса, исто така, додадете и 2 јајца и препечен леб, кој претодно ќе го исечете на парчиња. Смесата посолете ја со сол и црн пипер.

    4. Загрејте ја рерната на 180 степени. Размесете го тестото во форма на правоаголник, нанесете ја смесата врз тестото, а краевите оставете ги нефилувани. Врз смесата ставете ја рибата, а потоа завиткајте. Вака приготвената штрудла ставете ја во тава обложена со масна хартија, премачкајте ја со растворената жолчка и ставете и сусам.

    Подготвената пита, печете ја 45 минути.