Зачленете се во нашиот клуб на читатели и најновите текстови ќе ги добивате на вашата мејл адреса
Подготовка: 30 минути, варење: 4 минути
* Состојки за 2 тегли по 750 мл.
- 650 гр. карфиол;
- 300 гр. тиквички;
- 3 лажици шеќер;
- 500 ми. оцет;
- 1/2 лажичка век пипер во рано;
- 4 зрнца коријндер;
- 1 лажица сол.
* Подготовка:
- Исечете го карфиолот и разделете го на парчиња, потоа измијте ја тиквичката и неа исецкајте ја на парчиња.
- Во еден сад измешајте оцет со 500 мл. вода, додајте го пиперот, шеќерот, коријандерот и солот и оставете да зоврие.
- Потоа додајте го карфиолот и мешајте 4 минути. Следно, извадете го карфиолот и во истата вода додајте ја тиквичката, за неа е доволно само 1 минута бланширање.
- Потоа извадете ја и тиквичката и ставете го зеленчукот во тегли .
- Уште еднаш сварете ја маринадата, а потоа со неа прелијте го зеленчукот и добро затворете ги теглите.