Драган Митевски

Специјален оптимизам

Драган Митевски

Почитувани мои сограѓани, ќе започнам со една случка која ја доживеав неодамна.

Бев во наша државна институција за да побарам еден документ, во ходниците ме дочека голема гужва од луѓе кои чекаа, беше премногу топло, и атмосферата беше зовриена, како од времето и неклиматизираниот простор, така...

Доц. д-р Синиша Наумоски

„ОТКАЖУВАЊЕ“

Доц. д-р Синиша Наумоски

Ова септемвриско писание го посветувам на студентите, на моите колеги од Колеџот. Почитувани студенти, мојата смисла за деловно постоење се базира на сите Вас. Имено, во моите ставови, милувам, во повеќе наврати самиот да се повторувам, и тоа го правам нè случајно или во недостиг...

Елизабета Секирарска

Среќна нова учебна година!

Елизабета Секирарска

Правени се многубројни споредби, анализи и согледувања што е тоа заради кое некои образовни системи носат квалификатив “најдобри во светот” и од кои причини ние и покрај сите напори формулирани под превезот на бројните “образовни реформи” не сме во состојба ниту да го приближиме нашиот...

Александар Стојановски

Реквием за еден град

Александар Стојановски

Мината недела поради некои приватни обврски отпатував за Битола. Овој прекрасен македонски град го немав посетено повеќе од 10 години и сеќавањата за неговиот изглед и убавина ми беа по малку избледени.

Обично велат првиот впечаток е најважен, особено кога за прв пат...

Владимир Трајковски

Зошто немате(ме) вода

Владимир Трајковски

Нема да препознаете по реакцијата на јавноста во градот, дека голем дел од истиот т.е од населението во него периодично со години на назад нема вода, во се пократки интервали. Поради тоа што зборуваме за нашата јавност, недостатокот од реакција овде нема да биде сфатен...

Д-р Мартина Крстевска

Значење на странските инвестиции за економијата на Република Македонија

Д-р Мартина Крстевска

Ефектите од странските директни инвестици (СДИ) зависат од многу фактори, но обемна економска литература потврдува дека СДИ се катализатор на економскиот развој и генерален е заклучокот дека се еден од најпотткнувачки фактор на економски раст во земјите од транзиција. Преку СДИ се обезбедува дополнителен капитал,...

Драган Митевски

Каде е излезот?

Драган Митевски

Навраќајки се на мојата претходна колумна каде беше поставена дилемата дали заслужуваме подобра власт од оваа што ја имаме, и дали сме подготвени како граѓани да се одважиме и да избереме власт која земјава ќе ја направи пристојно место за живеење, не можам а да...

Доц. д-р Синиша Наумоски

„Претприемачка државна администрација“

Доц. д-р Синиша Наумоски

Секогаш, како човек, имам карактеристика да верувам во тоа што го пишувам. Имено, без разлика, колку оптимистично е напишан, текстот во мојата претходна клумна (особено на крајот) убеден сум, дека во скоро време ќе се аплицира во пракса. За таа цел, во функција на поопфатност...

Дејан Ѓорѓиевски

КУМАНОВО – ГРАД НА (НЕ)КУЛТУРАТА?

Дејан Ѓорѓиевски

Социолозите на културата луцидно забележале дека цивилизираноста на едно општество може лесно да се согледа преку графитите по улиците. Од друга страна, нивото на развој на еден град, може лесно да се измери преку содржината на културните активности во тоа подрачје. Иако во поново време...

Владимир Трајковски

Нашите проблеми се само наши

Владимир Трајковски

Ако ја погледнете нашата модерна, самостојна историја, лесно можете да забележите дека квантитетот и квалитетот на нашите проблеми во доменот на државата е се поголем, како што одминува времето. Подобар доказ за системското потфрлање на државата нема да можете да најдете, а впрочем не Ви...

Дејан Ристов

Куманово без градоначалник

Дејан Ристов

Да се биде градоначалник на својата општина, за секого би требало да претставува голема чест и обврска да напрви што повеќе добри дела за своите сограѓани,да реши голем дел од комуналните проблеми и да постави темели за светла перспектива на својот град.Така би требало секој...

Филип Јаневиќ

Ембарго општина

Филип Јаневиќ

Најчесто група од неколку држави, обединети по принципот на заеднички интерес, воведуваат ембарго на некоја држава, се со една цел, да предизвикаат тешка економска состојба и со тоа да ја натераат државата на одредени отстапки, било на внатрешен било на надворешен план. Историјата познава еден...

Доц. д-р Синиша Наумоски

Mакедонија утре

Доц. д-р Синиша Наумоски

Од стојалиште на денешна престпектива, во Република Македонија могу тешко може да се антиципира иднината краткорочно, а да нè говориме за подалеку. Имено, денес, да се опстојува (мислам на деловно опстојување) во услови кој сите ние добро ги знаеме, и притоа да се постигне каков...

Елизабета Секирарска

Образовен шах-мат во нашето секојдневие

Елизабета Секирарска

Екстерно тестирање. Планови за редовна, додатна и дополнителна настава. Интегрални евалуации. 5 тона хартија. Ученички портфолија. Соработка со родители. Извештаи. Анализи. Акциони планови. Бес. Немоќ. Тоа сме денес ние учителите. Сите фатени во кадар, статираме во нем филм кој предолго трае. Ама во ред е....

Бране Петрушевски

Ветено-сторено, или не

Бране Петрушевски

Државата, а со тоа и нашиот град поминува низ еден од најтурбулентните периоди во својата историја. Период во кој опозицијата условува, па дури и присилува, да ја освои власта на неуставен и неморален начин, а не преку демократски избори. Бидејќи во истиов период доста се...