Поделени над 40 илјади картички за бесплатна патарина на српските туристи

21.07.2021 07:31 | Жаклина Цветковска

Над 40 илјади бесплатни картички за патарина се поделени на српските туристи, кои транзитираат низ државата кон Грција, во знак на благодарност за помошта во вакцини и бесплатната вакцинација на македонските граѓани во Србија.

Поделени над 40 илјади картички за бесплатна патарина на српските туристи

Министерот за транспорт и врски на Македонија Благој Бочјарски и министерот за градежништво, инфраструктура и сообраќај на Србија Томислав Момировиќ, на граничниот премин Табановце, симболично поделија М-картички за наплата на патарини.

„Оваа заедничка активност покажува чин на благодарност кон Србија и граѓаните на Република Србија за хуманиот однос, кои во време на најголема здравствена криза несебично доделија бесплатни вакцини за нашата држава и граѓаните“, рече Бочварски.

Со одлука на Владата, оваа мерка се реализира од 15 јуни до 15 август. Досега МВР имасе доделено преку 41.000 картички.
Соработката во транспортот и инфрструктурата меѓу двете држави има за цел забрзување на регионалните проекти и економско зајакнување на целиот регион.

2008 - 2021 Kumanovonews.mk • Сите права се задржани. Текстовите не смеат да се печатат или емитуваат, во целина или во делови, без договор со Kumanovonews.mk