Културата продолжува да се децентрализира, поддршката за општините ќе расте

07.07.2021 20:43 | KumanovoNews

Децентрализацијата и заедничката соработка во областа на културата се одличен пример како со добар план, програма и стратегија може и треба да се работи за остварување на интересите на граѓаните, истакна министерката за култура Ирена Стефоска при денешната посета на Крива Паланка.

Културата продолжува да се децентрализира, поддршката за општините ќе расте

Стефоска и министерот за локална самоуправа Горан Милевски ги посетија културните институции во општината и се сретнаа со претставници на културните здруженија, со цел да се промовираат новите културни проекти, но и да се презентираат новите законски измени и програмски активности за инвестирање и децентрализирање на надлежностите во културата.

„Културните установи во Крива Паланка се редок пример како се работи професионално и посветено, особено во Градскиот музеј и Центарот за култура. Поради пандемијата оваа година голем дел од средствата од министерството за култура отидоа во капитални проекти и во санација, а идната година планираме повеќе средства за програмските активности“, рече Стефоска.

Таа нагласи дека клучна заложба на министерството е Центрите на култура да се децентрализираат, но не само формално, а и понатаму да зависат од централната власт. Направени се анализи и во тек се консултации како овие културни установи, кои работат во тешки услови, на најдобар начин и со соодветна поддршка да преминат под локални ингеренции.

Министерот за локална самоуправа, Горан Милевски, пак, посочи дека се воведени нови програми за урбани подрачја и за намалување на диспаритетите, со кои се инвестира во инфраструктурата во културата, здравството, спортот, високото образование и слично.

„Културната инфраструктура во општините долги години беше запоставена, а ние правиме напори да ја обновиме и да го подобриме социо- економскиот живот на граѓаните. Со новите програми во Крива Паланка ќе се реконструира внатрешноста на Центарот за култура и ќе се подобри системот за затоплување, со инвестиција од близу 5 милони денари. Истовремено, обезбедени се и околу 1,5 милиони денари за обновување на фасадата на Градскиот музеј“, рече Милевски.

Во врска со децентрализацијата, Милевски истакна дека со зголемувањето на ДДВ и пероналниот данок за општините се зголемуваат и финансиските проекции за поголема поддршка на општините, според формула на културни институции и број на жители.

„Со новите закони се воведува дополнителна фискална и институционална децентрализација за да се зголемат капацитетите на општините. Средствата нема да се распределуваат од централната власт, туку ќе се дадат на општините, а тие понатаму, заедно со граѓаните, ќе одлучат во кои приоритети ќе ги вложат“, подвлече Милевски.

Општина Крива Паланка беше посочена како редок пример каде локалната самоупорава ги децентрализира и делегира културните активности на граѓанските организации.

„Организирањето на културните настани бара човечки и финансиски потенцијал за организирање и затоа одлучивме добар дел од овие манифестации да ги преотстапиме на здруженијата. Ефектот е позитивен, бидејќи тие тоа го прават постручно, со подобри содржини и подобра организација“, рече градоначалникот на Крива Паланка, Борјанчо Мицевски.

2008 - 2021 Kumanovonews.mk • Сите права се задржани. Текстовите не смеат да се печатат или емитуваат, во целина или во делови, без договор со Kumanovonews.mk