Надминат долгогодишниот проблем со стручните кадри во Градскиот музеј Крива Паланка

05.04.2021 09:52 | KumanovoNews

Општина Крива Паланка обезбеди вработувања за првите стручни лица во ЛУ Градски музеј Крива Паланка, со што е надминат долгогодишниот проблем за работно ангажирање на потребните кадри во оваа локална установа.

Надминат долгогодишниот проблем со стручните кадри во Градскиот музеј Крива Паланка

Вработени се три лица од областа на етнологијата, историјата и архивистиката, кои со години беа ангажирани волонтерски или со привремени вработувања. Тие ќе работат на збирките, документацијата и поставките, кои ги има во огромен број во оваа установа.

„Постапката за вработување на стручни лица траеше повеќе месеци, додека да се услогласат сите процедури, а Општина Крива Паланка покажа дека успешно менаџира со установата и во вакви услови на пандемија. Примерот на нашата општина треба да се препознае и поддржи при процесите на децентрализација од централно на локално ниво на ингеренции и права, кои ни претстојат во наредниот период“, вели директорот на Градскиот музеј, Драган Величковски.

Градскиот музеј во Крива Паланка и Музејот во Виница, се единствените музеи кои се основани и се финансираат од општините, додека сите останати музејски установи се под ингеренции на Министерството за култура и добиваат средства од државниот буџет. Досега, кривопаланечката музејска установа имаше само едно вработено лице, кое ја извршува функцијата директор, но сепак успеа низ годините да се развива и да стане носител на културните активности и зачувувањето на културното наследство во општината и регионот.

„Со новите вработувања добиваме стручна екипа, а за комплетирање на профилот на основниот стручен тим ни недостигаат археолог и историчар на уметност. Овие области ги покриваме врз основа на долгогодишната соработка со надворешните соработници, кои дадоа голем влог во нашата музејска работа“, вели Величковски.

Кривопаланечкиот музеј е пример на локална установа, која и покрај ограничените кадровски и финансиски ресурси, успеа да изгради статус на сериозна културна институција, која стана препознатлива во државата. Таа е и иницијатор на формирањето на Мрежа на локални музеи, чија цел е добивање на заслужено место на локалните музеи и обезбедување на поголема поддршка од надлежните институции на национално ниво.

Оваа установа располага со постојана историска, археолошка и етнолошка поставка, галериски простор, врши истражувања и во континуитет ја збогатува својата музејска збирка.

(Ж.Ц.)


2008 - 2021 Kumanovonews.mk • Сите права се задржани. Текстовите не смеат да се печатат или емитуваат, во целина или во делови, без договор со Kumanovonews.mk