×
  • Насловна
  • Вести
  • Регион
  • Македонија
  • Спорт

  • Видео

  • Колумни
  • Интервју

  • По допрен глас
  • Репортажи
  • Ретроспектива

  • Погранична хроника
  • Фото вест - Ваша пошта!

  • Дезинформации
  • ПРОВЕРКА НА ФАКТИ:КОВИД-19
  • Проверка на факти: реформи кон ЕУ

  • Контакт
  • Политика на приватност
  • Импресум
  • Маркетинг стратегија
  • Понуда за рекламирање

  • Кумановски мезел`к - специјалитет и традиција на кумановци

    08.01.2021 10:16 | KumanovoNews

    Kумановски мезел`к е традиционално јадење препознатливо само за градот во најсеверниот дел на државата, Куманово. Станува збор за несекојдневен специјалитет кој се подготвува во зимскиот период, се јаде од октомври до март и препознатлив е по својот специфичен вкус и арома.

    Кумановски мезел`к - специјалитет и традиција на кумановци

     Додека вистинските гурмани го обожаваат и можат да го јадат во секое време од денот пробирливите тешко го прифаќаат.

    Кумановски мезел`к се служи во повеќе кумановски кафеани, но во познатиот националниот ресторан - меана „Корнер - Баба Цана“ се подготвува по рецептот на старите мајстори. Шефот на кујната и мајстор Видан Станковски, вели дека ова јадење се спрема од свежо јунешко месо и од изнутрици, а за негово приготвување треба цел ден.

    „Се користи месото од главата, чкембето, папците, црниот и бел џигер. Откако убаво ќе се исчистат состојките се варат посебно. Папците и чкембето се варат најмалку 8-9 часа, за да се развари убаво месото и коската. Водата мора да биде мрсна да има ткиво. Зајрето се сече на покрупни парчиња и се става исклучиво во земјено тавче. Прво се редат белиот и црн џигер, а потоа папците, месото и на крај чкембете. Се додаваат зачини буковец, сол, бибер, се прелива со мрсната вода и се става лесна запршка. Потоа се пече околу 45 минути на 200 степени за да биде хомогено. Се служи топло со лута пиперка“, - вели мајстор Станковски.

    Тој тврди дека во Куманово овој јадење го сакаат подеднакво и младите и старите, а најдобро е за ручек затоа што е доста мрсно. Тој препорачува да се залее со црно вино. Кумановски мезел`к, е омилен и на гостите надвор од Куманово, кои специјално доаѓаат во градот на „Тумба и три бандере“, најчесто во поголеми друштва кои заседнуваат со часови и уживаат во кумановското гостопримство. Не е познато дали се прави сличен специјалитет во друг дел на државата.

    Мезелaкот води потекло од турската кујна и уште од времето кога Османлиите биле на овие простори се служел како главно јадење. Кумановскиот мезел`к особено бил користен меѓу населението по Втората светска војна. Според пишаните документи многу кумановци се занимавале се шкембарскиот занет, кој најчесто се одвивал на отворено. Тие подготвувале мезел`к и со тави во рацете го продавале на луѓето кои го купуваче на хартија и со лепче го јаделе додека се движеле. Во градските куќи мезелкот се подготвувал во посебни прилики и за значајни гости.

    Традицијата продолжила и во осумдесетите години на минатиот век кога се отвориле повеќе ресторани и се истакнале повеќе мајстори во правењето на специјалитетот и тој бил прочиен и на просторот на поранешната држава. Најпознат бил ресторанот во градот бил „Симерони“.

    Денеска домаќинките  ретко прават мезел`к, се служи повеќе во рестораните или се прави по нарачка за дома.

    (С.Н.)