Превенција од насилство меѓу младите

11.06.2010 16:24 | KumanovoNews

Што да преземат надлежните институции и невладини организации во градот за да помогнат во спречување на насилството меѓу младите беше темата на  синоќешната трибина што ја организираше Унијата на жени на ВМРО-ДПМНЕ.Пред присутните говореа претставнички од Собранието, Бирото за развој на образованието, СВР Куманово и невладиниот сектор кој работи на оваа проблематика.

Превенција од насилство меѓу младите

-Сметаме дека е потребно јавно да се проговори на оваа тема и зеднички со сите инволвирани фактори да помогнеме во намалувањето на насилството кај младата популација. Истотака ги слушнавме и размислувањата и идеате на граѓаните кои може да помогнат за спречување на оваа деструктивна појава - изјави пратеничката Дарка Петрушевска.

 Невладините организации работат на повеќе проекти со младите, пред се учениците, но и со родителите и професорите,заради надминување и решавање на конфликтите.

Работилниците на темата ненасилна комуникација дадоа одредени резултати за намалување на наслиството  кај младите.Вечерва ги изнесовме нашите согледувања и анализи токму на оваа тема, на која треба да се обрне посебно внимание-вели Дивна Јанкова од невладината организација „Доверба“.

На крајот на трибината беше отворена дискусија каде присутните поставуаа прашања за актуелната проблематика. 

2008 - 2021 Kumanovonews.mk • Сите права се задржани. Текстовите не смеат да се печатат или емитуваат, во целина или во делови, без договор со Kumanovonews.mk