Слаб одзив за упис на ромчиња во прво одделение

07.06.2010 15:47 | KumanovoNews

 Ниту едно дете од населбата Средорек се нема запишано на училиште во прво одделение. Ова беше соопштено на денешноит состанок на директорите од основните училишта и невладините организации, кои разговараа за овој проблем.

Слаб одзив за упис на ромчиња во прво одделение

 Ваквата состојба според директорите се должи на родителите кои сметаат дека обазованието не е потребно и корисно за нивната иднина.

Проблемот е во совеста на ромските родители. Ние од образованието сметаме дека невладините организации треба поактивно да работат на оваа прашање-изјави Нинослав Трајковски, директорот на „ Толи Зордумис„.

Невладините организации ветија дека ќе превземат потребни иницијативи за решавање на ова прашање.Околу 70 дечиња треба да се запишат во прво одделение од кумановските ромски населби Средорек и Бавчи.

2008 - 2021 Kumanovonews.mk • Сите права се задржани. Текстовите не смеат да се печатат или емитуваат, во целина или во делови, без договор со Kumanovonews.mk