Виртуелни тури за музејската поставка во Куманово и локалитетот Кокино

15.09.2020 12:21 | KumanovoNews

 Музеј Куманово нуди виртуелни тури за постојаната музејска поставка и локалитетот Кокино.

Виртуелни тури за музејската поставка во Куманово и локалитетот Кокино

Во време на пандемија, кога се оневозможени масовните посети на културно-историските локации, дигитализацијата на културното наследство беше една од првите и најважните работи кои беа препорачани од Меѓународниот совет на музеите и УНЕСКО.

- Музеј Куманово имаше среќа да биде вклучен во проект на Фондација за развој на мали и средни претпријатија, кој се однесува за туризмот во објекти на културно наследство и во чии што рамки беа изготвени и виртуелните тури. Турите нудат разглед на сите одделенија на поставката и на локалитетот Кокино, со пропратен текст за најважните точки во турата, - соопштуваат од Музеј Куманово.

Виртуелните тури се бесплатни и може да се видат на следните линкови:
 
 http://tours.rcku.org.mk/eu/Muzej-Kumanovo/


 http://tours.rcku.org.mk/eu/Kokino/

2008 - 2021 Kumanovonews.mk • Сите права се задржани. Текстовите не смеат да се печатат или емитуваат, во целина или во делови, без договор со Kumanovonews.mk