26. 11. 2020 11:30

Заложбите за поголема инклузија на лицата попреченост се преточуваат во конкретни проекти, кажа Шахпаска

Заложбите за поголема инклузија на лицата попреченост се преточуваат во конкретни проекти, кажа Шахпаска

 Министерката за труд и социјална политика, Јагода Шахпаска денеска се сретна со претставниците од Здружението за промоција и развој на инклузивно општество „Инклузива“ од Куманово.

На средбата се разговараше за активностите и проектите на ова здружение во насока на подобрување на  условите и можностите на лицата  со попреченост во општествениот живот  и меѓусебната соработка со Министерството  за труд и социјална политика.

Како особено важни за процесот на поголема инклузија на лицата со попреченост беа посочени, воспоставувањето на Национален регистар на лица со попреченост, новиот Закон кој Министерството за труд и социјална политика сериозно го подготвува, а се однесува на вработувањето на лицата со попреченост, социјалната услуга поддржано вработување  и Комисиите за функционална проценка на нивната работоспособност за да можат да бидат вклучени на пазарот на трудот.

 Личната асистенција е од особено значење на лицата со попреченост и во насока на подобар одговор на нивните потреби соговорниците се согласија дека потребно е намалување на возрасната граница на корисниците на оваа социјална услуга.

Соговорниците ја потврдија заедничката заложба за соработка и во иднина  со цел создавање на добар систем на градење приоритети кои се од клучно значење за лицата со попреченост.

2008 - 2019 Kumanovonews.mk • Сите права се задржани. Текстовите не смеат да се печатат или емитуваат, во целина или во делови, без договор со Kumanovonews.mk