28. 07. 2020 10:38

Започна санацијата на „Искрин мост“ во Куманово

Започна санацијата на „Искрин мост“ во Куманово

Започната е санацијата на т.н „Искрин мост“ на реката Пчиња, на магистралниот пат Куманово-Свети Николе, кој се смета за еден од најдолгите мостови во државата, со должина од 355.50 м.  Во моментот се работи на санација на столбовите, а приспапот до него е преку селото Шупљи Камен.

Како што соопштуваат од Министерството за транспорт и врски за Кумановоњус, санацијата е отпочната на 1 јуни, а ќе трае 24 месеци. Изведувач на работите е фирмата СИНТЕК-ИНЖИНЕРИНГ-СКОПЈЕ, а за негова реконструкција  Јавното претпријатие за државни патишта има одделено 117.462.949,00 денари.

„Моментално се работи на санација на столбовите и пристапот е преку селото Шупљи Камен до долната страна на мостот. Времен режим на сообраќај на регионалниот пат Р1204 ќе има кога ќе се работи на горниот спој на мостот (коловозот) и истото зависи од динамиката на изведување на работите“, велат од претпријатието.

Во горниот строј на мостот предвидено е зајакнување на главните и попречните челични носачи, зајакнување на постоечката армирано бетонска коловозна плоча, изведба на нова хидроизолација, изведба на нов асфалтен слој, изведба на нови тротоари, изведба на нови дилатации и поставување на нова еластична ограда по ЕН–стандарди со што ќе се заокружи комплетната санација на мостот

Регионалниот пат Р1204, го поврзува Куманово со градот Свети Николе и служи како алтернативен пат на автопатот Миладиновци–Свети Николе. Со оглед на лошата состојба на мостот се утврди потребата од негова санација.

(Ф.Марковска)

2008 - 2019 Kumanovonews.mk • Сите права се задржани. Текстовите не смеат да се печатат или емитуваат, во целина или во делови, без договор со Kumanovonews.mk