Во „Перо Наков„ има место и за августовскиот упис

08.07.2010 11:28 | KumanovoNews

 Во Средното општинско училиште „Перо Наков„ во двата термина на првиот  рок запишани се 137 ученика, а за августовскиот упис останува место уште за толку.

Во „Перо Наков„ има место и за августовскиот упис

 Одзивот на учениците го задоволува бројот за формирање на паралелки во  економско правната и трговска струка.Така за профилот економски техничар имаме пријавено 77 ученици,а за во август останиваат уште максимум 25 слободни места. Техничар за трговија и маркетинг за две паралелки пријавени се 30 ученика, а може да се пријават уште 38, за деловен секретар имаме примено 15 ученика,а имаме уште 19 слободни места.За кожарско-текстилната струка бројот на учениците е многу мал и имаме запишано само 2 ученика и 32 слободни места, техничар за обувки пријавено 13 ученика, а може да примиме уште 28. Од трет степен од двата профила немаме пријавено ниту еден кандидат, односно имаме слободни 34 места-вели Марјан Алексиќ помошник директор во училиштето.

Во августовскиот уписен рок ќе дојде до промена на бодовната листа, така да сите ученици кои се пријавиле во одредени струку, а не ги исполниле условите во првиот уписен рок со намалување на поените имаат шанси да се запишат во саканата насока.

 Проблемот е со третиот степен, бидејќи трета година по ред не се пријавуваат ученици на огласот што го распишуваме.Интересно е што  текстилната и кожарската струка барем во нашиот град имаме многу потреба од овој профил ама интерес кај децата нема- вели Алексиќ.

 Во вториот уписен рок и оние ученицикои имаат слаб успех и не ги исполнуваа потребните бодови ќе бидат запишани, бидејќи средното училиште е задолжително.

2008 - 2021 Kumanovonews.mk • Сите права се задржани. Текстовите не смеат да се печатат или емитуваат, во целина или во делови, без договор со Kumanovonews.mk