Владимир Трајковски

Висока политика

Владимир Трајковски

Без малку, цела деценија политичко насилие, квази-интелектуална самобендисаност и општ грабеж на се што е јавно, дури и на она за кое никој до сега не помислил дека може да биде зграбено. Ако не сте биле дел од братијата која ова го изведе и сеуште...

Дејан Ристов

Силата на еден народ

Дејан Ристов

Поминаа пеколни недели за сите нас во државата. Притисокот доживува кулминација и ескалираше во Куманово со стравичен терор на 9-ти и 10-ти мај, кој за среќа заврши. Но горчината остана во сите нас, посебно кај граѓаните на Куманово кои непосредно го доживеаја ударот кој со...

Филип Јаневиќ

EXIT

Филип Јаневиќ

Она што е забележливо од овој речиси четврт век независна Македонија е дека системот не продуцира една стабилна и нагорна линија на развој, туку напротив, постојани циклични кризи кои доведуваат до сериозни општествени ломови. Кумановски кажано, шлаљфување у место. Македонија како земја со ограничени ресурси...

Доц. д-р Синиша Наумоски

КРАЈНО ВРЕМЕ È НЕОПРЕДЕЛЕНИТЕ ДА СЕ ОПРЕДЕЛАТ!

Доц. д-р Синиша Наумоски

9-ти мај Генерално Собрание на меѓународната асоцијација за контролинг во Будимпешта. Седам во конференциската сала, така уморен и мамурен од напорниот пат кој беше сум го поминал претходната вечер...Чекам најава од претседателот на асоцијацјата Проф. д-р Хајмо од Австрија согласно агендата во 9 часот и...

Христијан Баневски

Прашања на еден матурант

Христијан Баневски

Има моменти во животот, кога молчењето станува грешка, а зборувањето – должност. Граѓанска должност, морален предизвик, категоричен императив од кој не можеме да побегнеме. - Ориана Фалачи.

Пред да кажам било што, сакам да се оградам од било каква политичка припадност, да нагласам дека партиски сум...

Валентина Јовановска

За културата во општина Куманово

Валентина Јовановска

Културата е еден од трите важни сегменти за подобрување на квалитетот на живеење на граѓаните во една урбана европска и цивилизирана општина, општина како што и доликува и треба да биде град Куманово, општина најголема во Република Македонија, но реалностa е нешто друго, а за...

Владимир Трајковски

Почетната точка на новата политичка мисла

Владимир Трајковски

Јавната дебата во земјава, ако така можете да ја наречете комуникацијата преку партиски соопштенија и говори на јавни собири, конечно стигна таму каде што момците од власта отсекогаш ја водеа теглејќи ја (за уши!), и каде што се надеваа дека еден ден ќе стигне.

Конечно ја...

Дејан Ристов

Кулминација на кризата и промените на политичката сцена

Дејан Ристов

        Поминаа повеќе од два месеци, откога започна објавувањето на прислушкуваните разговори,подготвени за емитување од страна на Зоран Заев и СДСМ.Последиците допрвa ќе ги увидимe,сепак и сега може да се воочи огромната штетност на ова крајно неодговорно и бесмислено поведение на опозицијата,која не бира средства...

Филип Јаневиќ

Кон нормалноста

Филип Јаневиќ

Секој од нас ја знае приказната за волкот и трите прасиња. Текот на приказната повеќе или помалку сите го знаеме меѓутоа главните јунаци во приказната се токму волкот и трите прасиња. Имено по главните јунаци е дадено и името на приказната. Е сега, замислете во...

Елизабета Секирарска

ЕКСТЕРНОТО ТЕСТИРАЊЕ-ОТВОРЕНАТА ВОСПИТНО-ОБРАЗОВНА РАНА

Елизабета Секирарска

Како модел за надворешна евалуација на работата на наставниците и мерењето на знаењата на учениците, системот на екстерно тестирање веќе некоја година е имплементиран во основните и средните училишта и функционира како наметнат модел, кој за жал, пројавува многу недостатоци кои ја доведуваат во прашање...

Доц. д-р Синиша Наумоски

КРИСТАЛНА НЕЈАСНОТИЈА

Доц. д-р Синиша Наумоски

Во ова т.н. „време - невреме“, долго размислував на темата на која е добро да се пишува, а сè со цел, да се даде некаков придонес кон читателите. Во контескт на тоа, се присетив на една лична мисла, која во повеќе наврати, знам да ја...

Мартина Крстевска

ПОДДРШКА НА ПРЕТПРИЕМНИШТВОТО ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

Мартина Крстевска

ПРИОРИТЕТ ЗА ЕКОНОМСКИ РАЗВОЈ ВО ВЛАДИНИТЕ АГЕНДИ

Носители на развојот во современите економии се малите фирми кои својата развојна енергија ја црпат од луѓето, од нивните знаења и способности. Развој на претпримеништвото значи поттикнување на иновативноста, креативноста, реализирање на идеите, вклучување во деловен потфат, а со...

Владимир Трајковски

Убиството на лошите идеи и она што потоа мора да се прави

Владимир Трајковски

Кога ќе го земете количеството на информации што беа и сеуште се истурани врз нас и променливоста на околностите, навистина не знам за што попрво треба да разговараме. Темата за прислушувањето ми се чини дека е доволно покриена и дека не можам со ништо да...

Дејан Ристов

Афера со многу непознати

Дејан Ристов

По јануарските празнични моменти, следуваше “бомба” во февруари! Долго најавуваната сензација на Зоран Заев и СДСМ, конечно беше презентирана на прес-коференција на 09.02.2015. На 15.02.2015 се реализира и втората објава на нови материјали од прислушкувањето и последната до сега на 20.02.2015. Зоран Заев во неколку...

Филип Јаневиќ

ШТО СУМ КРЕВАЛ РАКА?

Филип Јаневиќ

Еден од најгледаните македонски филмови  несомнено е Тетовирање. Има една сцена на почетокот на филмот каде еден човек  автостопира, меѓутоа застанува полициска "марица" и го собира. Наеднаш се наоѓа во марица полна со затвореници каде што гласно негодува на што легендарниот Колозов меѓудругото му одговара...

Елизабета Секирарска

Единаесет дена Учителска република

Елизабета Секирарска

Многу нешта се случија последниве недели. Нешта кои означија дефинирање на позициите во учителската фела, искристализирање на состојбите, вровување и меркање зад нишан со оние од кои со години очекуваме и чекаме заздравување, соочување лице влице со оние со кои со години го делиме лебот...