Митко Бојмацалиев

Одиме напред како МАКЕДОНЦИ

Митко Бојмацалиев

Многу политичари во минатото, многу предходни премиери, го посакуваа ова што и успеа на оваа Влада, да го решиме спорот со Гриција, да го зачува идентитетот и јазикот и да го отвориме патот кон НАТО И ЕУ.

И да, не е лесно да го смениш името...

Сашо Тодоровски

Шанса за Премиера

Сашо Тодоровски

28 години имаме државност, држава и граѓани во државата. Цели 28 години практикуваме парламентарна демократија. Дебатираме, одиме на избори, гласаме, очекуваме нешто поубаво и подобро. Скоро сите, секој од нас се вложи директно или индиректно во тој процес на градење, создавање држава. Последниве три четири...

Митко Бојмацалиев

Бомбите или рочиштата се поголема „Вистина за Македонија“?

Митко Бојмацалиев

„Вистината за Македонија“ е проект кој почна со мала група, водена од неколку луѓе на кои многумина не баш искрено им посакуваа успех или пак на тоа гледаа како една мала авантура, која ќе нема среќен крај... Таа мала група прерасна во граѓанско движење, кое...

Милош Стаменковиќ

Римејк на Монти Пајтон

Милош Стаменковиќ

Да имаме невладина организација или здружение на граѓани, со доволно финансиски средства или со луѓе со ентузијазам и интелектуален капацитет, но најпрвин со интегритет и достоинство, би се покренала пријава до судот за човекови права во Стразбург или во судот во Хаг поради мајтапење со...

Виктор Божиновски

МОЖЕ ЛИ НА НАС НЕШТО ДА НИ ВАЉА?

Виктор Божиновски

Изминатите недели во Македонија настаните на сите полиња се редат со невидена брзина и целиот "систем на вести" и известувања дојде на ниво на она што американците го викаат "24-hour circle news", односно дека секоја најнова вест за 24 часа веќе е стара бидејки...

Сашо Тодоровски

Клупа без дрво

Сашо Тодоровски

Клупа со дрво, без дрво, бетонска, метална... Или можеби подобро воопшто да ја нема.

Ајде пријатели сите да прошетаме по градот и да замислиме дека во градот нема ниту една клупа за седење, ниту една корпа за отпадоци, ниту еден контејнер... Да тоа би било најверојатно...

Митко Бојмацалиев

Се бориме за демократија, ама потајно се радуваме на анархија?

Митко Бојмацалиев

11 години бегаа од дебати, одеа на одбрани телевизии,  се фалеа меѓу себе, но само со бегството на една личност прозбореа, се искритикуваа, се извинуваа,  едноставно си ја отворија душата...

Стравот од правдата и предавството ги однесе во друг правец. Пред две години никој не би...

Милош Стаменковиќ

Идемо на Марс

Милош Стаменковиќ

На телевизиите и на порталите се почесто слушаме и читаме за загадениот воздух. Алармантна горна граница на загаденост е 50 микрограми ПМ10 честички на метар кубен воздух. И просто зачудувачки е кога ќе се сретнете со веста дека:„ Воздухот во Куманово не е за дишење....Мерните...

Виктор Божиновски

БЕТОВЕНОВА ДЕВЕТТА ИЛИ ТУРБО-ФОЛК

Виктор Божиновски

Уште кога се избираше новата Влада на Република Македонија, таму некаде лани во мај, знаевме дека решавањето на проблемот со името ќе биде прв и основен приоритет и дека, ни се допаѓало тоа или не, ако сакаме да станеме дел од Европската унија и...

Сашо Тодоровски

Билет за култура

Сашо Тодоровски

Пред четири дена во нашиот град заврши фестивалот Денови на комедија, по кој Куманово стана и ќе станува препознатлива културна точка во Македонија. Овие Денови на комедија покажаа дека кумановската публика сака театар, а актерите ја сакаат и почитуваат кумановската публика. Како што и во...

Митко Бојмацалиев

Условена Македонија или Европска Македонија?!

Митко Бојмацалиев

Изминатите 12 години ЕУ и НАТО не условуваа за секој чекор напред. Нашите соседи одеа чекор напред ние одевме 2 назад. Конечно се смени таа условена надворешна политика, конечно се усогласија одредени работи со соседите и фативме чекор каков таков и пак заглавивме со услови...

Сите...

Милош Стаменковиќ

Алхемија

Милош Стаменковиќ

Советникот на ВМРО- ДПМНЕ, Невена Величковска, се дрзна да праша за капиталните проекти на Oпштина Куманово. Секако, на младата девојка, не можеме да и замериме на дрскоста, бидејќи, според годините, и недостасува искуство за толкување на политичката сцена во градот. Тоа го разбра и искусниот...

Виктор Божиновски

Кај ви беше Spiritus movens-от 11 години?

Виктор Божиновски

За вас млади момци од опозиционата "расчеречена" ДПМНЕ, во која сеуште појма немате кој пратеник како ќе ви гласа на референдумот, што секој ден се тресете кој е следниот "капиталец" од сопствените редови кој ќе излезе пред камери, кој е следниот Нино или Орце,...

Ивица Алексовски

SPIRITUS MOVENS

Ивица Алексовски

Наметнатиот баткоѓорѓиевски идентитет одамна нè охрабри кованицата „Европско Куманово“ да ја согледуваме како општо место за терање мајтап. Производот на ФБ-кампањата: „Куманово се гради!“ на претходниот општински состав, за јавна поддршка на секоја лопата асфалт или бекатон-плочка, во невиртуелната реалност континуирано и во корен ја...

Милена Строимановска

Колумна: Тамбурашки фестивал „Куманово 2018“

Милена Строимановска

Зад нас е уште еден успешен Меѓународен тамбурашки фестивал „Куманово 2018“, од кој сеќавањата се се уште свежи, а емоциите најразлични, од радост до солзи…

Не можам да останам имуна на претходната колумна на нашиот сограѓанин Бране Петрушевски, со оглед на фактот дека присуствував на сите...

Бране Петрушевски

Фестивал на тамбураши или приватна забава?

Бране Петрушевски

Повеќе-децениската перцепцијата на СДСМ за власта е дека народните пари си ги сметаат за свои, така што нивното практикување на власта се сведува единствено на трошење на буџетската каса, државните и локалните капацитети само за остварување на своите лични цели и интереси. Сведоци бевме на...