Доц. д-р Синиша Наумоски

НОВАТА ПРОГРАМА НА ЕВРОПСКАТА ЦЕНТРАЛНА БАНКА

Доц. д-р Синиша Наумоски

„КВАНТИТАТИВНО ОЛЕСНУВАЊЕ“ ВО ФУНКЦИЈА НА МАКЕДОНСКИТЕ ПРЕТПРИЕМАЧИ.  ДА ИЛИ НЕ?

На почетокот на Јануари, 2015 година во конгресната сала на „Frankfurt School of Finance & Management“ (Bankakademie во Франфурт) се одржа Генералното собрание на земјите челнки на European Banking and Financial Services Training Association (EBTN)...

Бране Петрушевски

Клати врата, земај плата

Бране Петрушевски

    Во овој период на национална радост и гордост, предизвикана од настапите на нашите ракометари на светското првенство во Катар, тешко е човек да остане рамнодушен и да не им се восхитува на постигнатиот успех. Успехот на нашите ракометари покрај тоа што сите нас не...

Владимир Трајковски

Данок на непослушност

Владимир Трајковски

Постојат одреден број на прашања за кои можете да помислите дека се општопознати, дека нивните одговори се одамна утврдени и познати на сите. За ова често можете и да погрешите. Неодамна во неврзан разговор со еден повозрасен граѓанин „открив“ дека тој не знае дека ЈП...

Дејан Ристов

Нова година

Дејан Ристов

Дојде Новата година, 2015-та. Ќе ни треба неколку недели за да се навикнеме на промената, која и не значи многу. Освен годината ништо посебно не се смени. Останавме исти, со нашите животи, обременети со многу желби, надежи и сомнежи поткрепени со многу проблеми, помалку или...

Доц.д-р Марјан Младеновски

КОЈ ЈА (У)КРАДЕ ИДНИНАТА НА МОЈАТА ГЕНЕРАЦИЈА? (ОПРАВДУВАЊА, ОПРАВДУВАЊА...ДО КОГА?)

Доц.д-р Марјан Младеновски

ЧИН 1  МАКЕДОНИЈА 1991-2008 („ТРАНЗИЦИЈА“)

Периодот кој мојата генерација болно го „преживеа“ не следеше низ периодот на нашето школување во погорните одделенија во основното образование, потоа средното училиште, студиите, „вработувањето“... долг и мачен период на промена на општествениот, политичкиот, економскиот и културниот систем на нашето општество....

Валентина Јовановска

Аргументи за суштинските реформи во образованието

Валентина Јовановска

Образование, култура и спорт се компоненти кои доведуваат до подобрување на животот на граѓаните во општина во која што живеат. Владата на Р.Македонија предводена од  Премиерот Никола Груевски и понатаму продолжува со максимална заложба за квалитетен образовен систем и ги следи современите образовни трендови. Република ...

Елизабета Секирарска

Ајде да говориме за образованието

Елизабета Секирарска

Има ли спас и излез од овој драматичен образовен лавиринт, во кој најголемите жртви се токму младите? Има ли здрава, професионална, јасно дефинирана и комплетно осмислена алатка за да овој заболен воспитно-образовен организам кој пука по сите шевови да застане на нозе?

Деновиве бевме сведоци...

Доц. д-р Синиша Наумоски

Емоционална интелигенција-клучот на успехот

Доц. д-р Синиша Наумоски

Почитувани читатели, повеќето американски научници во последниве години открија дека емоциите, а не умствениот количник се вистинската мерка на интелегенцијата.

Во таа насока јас како истражувач во потполност ќе се согласам со научникот Голмен Д., кој во своето истажување, за емоционалната интелегенција ќе истакне: самосвесност,...

Дејан Ристов

Празнични изговори

Дејан Ристов

Сведоци сме на многу примери во животот, како некои луѓе своето неетичко поведение или пак несфатливата неодговорност ја оправдуваат со разни квазиаргументи, разбирливи само за нив самите. Така е и во политиката, многу политичари соочени со суровата реалност, која јасно ја прикажува нивната неспособност, во...

Владимир Трајковски

Отровни заблуди и пародии на реалноста

Владимир Трајковски

Деновиве ми беше предочено дека одредени текстови и покрај нивните граматички и логички недостатоци се добри затоа што повикуваат на револт и акција против нашето секојдневие за кое толку лесно ќе се сложиме дека револтира и бара акција. Впрочем суштината на опозициската стратегија во психолошка...

М-р Бранко Арсовски

Демографска политика

М-р Бранко Арсовски

Секоја организирана и одговорна држава во своите развојни политики многу големо внимание посветува на демографската политика, која е еден од најважните фактори за економскиот и социјалниот развој на општеството. Во тој контекст, во Р.Македонија, во рамките на претходниот систем, а и во новиот, се водело...

Бране Петрушевски

Аман веќе со тој базен!

Бране Петрушевски

Полека, но сигурно доаѓа зимата, а со неа и препознатливата секојдневница, проследена со студено време... Земајќи ги вo обзир моите години (31), си почнувам  посеризно да си размислувам за зачувување и одржување на своето здравје, нешто за што би требало да размислува секој човек и...

Елизабета Секирарска

„Можеби” како човечка димензија

Елизабета Секирарска

Можеби сепак еден ден, оние фини нешта кои се дефинираат како однесување по кое се распознаваме како луѓе, културни, одмерени, пристојни, цивилизирани, создадени да се дружат и свесни каде се, пак ќе бидат “ин”.

Знаете, оние нешта кои опфаќаат едноставни, некогаш така просто подразбирливи човечки...

Мартин Костовски

НОВ ЛИСТ

Мартин Костовски

Животот сам по себе е неверојатно комичен, со често неразбирлив смисол за хумор. Секој даден момент е толку реалтивен поим, што на секоја секунда на еден милиметар простор се разбиваат цели колективни судбини. Живот во “модерно” време со стари навики и во тешки услови, неми...

Владимир Трајковски

Толку далеку, а толку близу

Владимир Трајковски

Еден тон реакции на изјавата на претседателот за незаминувањето на младите и причините за тоа, главно во рамки на неговиот комплициран однос со реалноста или нејзиното, овојпат целосно, напуштање како и потребата што поскоро да и се врати на истата. Сите овие реакции, секако, се...

М-р Бранко Арсовски

8-ми Септември

М-р Бранко Арсовски

8 - ми Септември е една од најзначајните дати во македонската историја и не случајно се споредува со Илинден 2 - ри август 1903 година и АСНОМ 1944 година. Ваквото историско значење го доби од две основни и најважни причини.

Прво што 8 - ми септември...