Елизабета Секирарска

Денес во една слика

Елизабета Секирарска

Врамена слика. Скоро сите ја имаме по дома,  како дел од ововременскиот аутфит во кој ни е стокмена животната естетика. Освен, секако,  оние кои ни ја сликаат и ни ја дефинираат како мени во кое зјапаме збрлавени, истоштени и облечени во прашања на кои нема...

Горан Гелевски

Ода на жалоста

Горан Гелевски

Една Будистичка поговорка вели: Доколку сакаш да го осознаеш своето минато погледни ја сегашната состојба, доколку сакаш да ја осознаеш својата иднина погледај ги сегашните акции.

Ајде ние кумановци да погледнеме што се случуваше во нашето Куманово во последните две децении. Дали нашиот...

Сашо Тодоровски

Одговорност!

Сашо Тодоровски

Македонија 21 век , невреме, дожд со трагични последици.

Почитувани кумановчани,најпрвин сакам да изразам големо сочуство до семејствата на нашите настрадани сограѓани. Сочувствуваме сите со нивната болка во оваа трагедија.Нека им е вечна слава.

Македонија пред два дена беше зафатена со невреме кое најмногу го погоди скопскиот...

Филип Јаневиќ

Куманово ли е, див Запад ли е?

Филип Јаневиќ

Убиството на полицаецот е драматичен пример за нефункционалност на државата, па сите ние умираме на рати од тоа системско нефункционирање. На секој од нас ќе дојде момент во животот кога воопшто нема да ни биде битно дали ДПМНЕ или СДСМ е на власт туку ќе...

Дејан Ристов

Договор без име

Дејан Ристов

     Политичката криза влезе во нова фаза со  новиот договор. На 20-ти јули инволвираните во преговорите, пред се претставниците на САД и Европската унија,како главни посредници,објавија дека нов договор е постигнат ,договор со цел надминување на кризата која треба да заврши со закажани предвремени парламентарни...

Елизабета Секирарска

Сага за болеста

Елизабета Секирарска

Ми го немаше зборот некое време. Многу обврски, многу желба да се стасаат, многу средби со тврдоста на ѕидот, многу напор да се најдам каде сум и зошто сум таму. Многу товар распореден по денови, по плеќи, по погледи, по перо. Само време - малку....

Горан Гелевски

Позитивната страна на екстерното тестирање

Горан Гелевски

Досега од одредена група на луѓе ги слушнавме негативните аспекти на екстерното тестирање, односно ситните недостатоци што скоро секој тест ги има се преувеличуваа до бесконечност, притоа се прогласи екстерната проверка како штетна за образованието, при што одредени политички групации се обидуваа да ги...

Сашо Тодоровски

Игра околу тронот

Сашо Тодоровски

Железното столче во Македонија кое е узурпирано од лошите почна да се топи. И железото има своја точка на топење, а играта околу тронот привршува. Лажните гипсени фигури распукуваат. Ја следиме последната сезона, а актерите отстапуваат и се губат…

На почетокот некаде во 2006 ветуваа...

Филип Јаневиќ

Горчлива родендеска торта

Филип Јаневиќ

Последната колумна за КумановоЊуз ја имав непосредно по донесената одлука на Иванов за аболиција, и тогаш го напишав следново: „Не знам колку запалените вмровчиња по месните штабови сфаќаат ама џокерот позови претседника отиде јабана со печат "Трајно Неупотреблив". Прво, преку Иванов ќе мора да ги...

Дејан Ристов

Шарено лето

Дејан Ристов

„Шарената револуција” продолжува! Иако со смален интензитет сепак и летово ќе бидеме сведоци на секојдневно, тормозење до исцрпување, од страна на  самопрогласените носачи на факелот на слободата и демократијата.Пред неколку дена, поточно на 6 јуни СДСМ излезе со соопштение дека ја добиле првата битка од...

Др.Мице Дудучки

Градот-на граѓаните!

Др.Мице Дудучки


Во овие турбулентни времиња полни со неизвесност и нужни промени, кога размислуваме глобално а треба и мора да делуваме локално, сите активности се свртени и кон урбаното живеење, кон приспособување на урбаната структура на потребите и интересите на граѓаните, затоа што тие се она...

Дејан Ѓорѓиевски

ПО УТРОТО ГО ПОЗНАВМЕ ДЕНОТ

Дејан Ѓорѓиевски

               Македонија минува низ еден од најтешките периоди од своето осамостојување. Политичката криза која полека се претвора во битка за сувереност, станува се позаострена и побанална – се чини дека на многумина најмногу им одговара да потрае процесот без решение. Сега, кога веќе е поминато...

Сашо Тодоровски

За буквите и уште нешто.

Сашо Тодоровски

На денот на просветителите, 24 мај би сакал да кажам и напишам неколку зборови за македонското образование. Според мене душата на едно оштество, и на нашето опстојување. Клетка во секое општество од која зависи дали истото ќе биде здраво или ќе започне да заболува.

Денес...

Бране Петрушевски

Кумановска шарена револуција

Бране Петрушевски

На 4-ти мај се навршија 113 години од загинувањето на Гоце Делчев, апостолот на македонското револуционерно движење. Размислувајќи за неговиот живот и дело се присетив на неговите зборови:

„Јас не познавам друг народ кој повеќе страдал од предавствата на своите синови - изроди како македонскиот. Историјата...

Сашо Тодоровски

Да светне денот!

Сашо Тодоровски

Денешно време, 2016 година,  1 мај - денот на работникот и денот на трудот.

Работнички ден, момент кога трудот е ставен на прво место бидејќи од него произлегува сè – и напредокот и подобриот живот.

Го пишувам текстот и се прашувам колку само е обезвреднет тој ист...

Дејан Ристов

Очајот на факелистите

Дејан Ристов

Денеска 24.04.2016 година кога ги пишувам овие редови ,требаше да се одржат предвремените парламентарни избори.Така беше договорено,но не испадна ништо од тоа.Зоран Заев и соработниците,учесници во подривањето на сопствената држава не прифатија да учествуваат на избори,се заканија дека ќе бојкотираат, со изговор дека нема услови...