Др.Мице Дудучки

Градот-на граѓаните!

Др.Мице Дудучки


Во овие турбулентни времиња полни со неизвесност и нужни промени, кога размислуваме глобално а треба и мора да делуваме локално, сите активности се свртени и кон урбаното живеење, кон приспособување на урбаната структура на потребите и интересите на граѓаните, затоа што тие се она...

Дејан Ѓорѓиевски

ПО УТРОТО ГО ПОЗНАВМЕ ДЕНОТ

Дејан Ѓорѓиевски

               Македонија минува низ еден од најтешките периоди од своето осамостојување. Политичката криза која полека се претвора во битка за сувереност, станува се позаострена и побанална – се чини дека на многумина најмногу им одговара да потрае процесот без решение. Сега, кога веќе е поминато...

Сашо Тодоровски

За буквите и уште нешто.

Сашо Тодоровски

На денот на просветителите, 24 мај би сакал да кажам и напишам неколку зборови за македонското образование. Според мене душата на едно оштество, и на нашето опстојување. Клетка во секое општество од која зависи дали истото ќе биде здраво или ќе започне да заболува.

Денес...

Бране Петрушевски

Кумановска шарена револуција

Бране Петрушевски

На 4-ти мај се навршија 113 години од загинувањето на Гоце Делчев, апостолот на македонското револуционерно движење. Размислувајќи за неговиот живот и дело се присетив на неговите зборови:

„Јас не познавам друг народ кој повеќе страдал од предавствата на своите синови - изроди како македонскиот. Историјата...

Сашо Тодоровски

Да светне денот!

Сашо Тодоровски

Денешно време, 2016 година,  1 мај - денот на работникот и денот на трудот.

Работнички ден, момент кога трудот е ставен на прво место бидејќи од него произлегува сè – и напредокот и подобриот живот.

Го пишувам текстот и се прашувам колку само е обезвреднет тој ист...

Дејан Ристов

Очајот на факелистите

Дејан Ристов

Денеска 24.04.2016 година кога ги пишувам овие редови ,требаше да се одржат предвремените парламентарни избори.Така беше договорено,но не испадна ништо од тоа.Зоран Заев и соработниците,учесници во подривањето на сопствената држава не прифатија да учествуваат на избори,се заканија дека ќе бојкотираат, со изговор дека нема услови...

Филип Јаневиќ

Самоубиство во самоодбрана

Филип Јаневиќ

Кој би рекол дека пред крајот на 10 годишниот натпревар на македонските граѓани со режимот ќе се изнагледаме вакви автоголови и тоа едно добри три комада од страна на резервниот џокер на власта во моментална улога на претседател. Очигледната нервоза кај селекторот Груевски доведе до...

Дејан Ристов

Бандити во Македонија

Дејан Ристов

Македонија цела година е претворена во гладијаторска арена,во која остана многу малку пристојни места на  кои се уште не зела замав демократизерската и квазиислободарска споулавеност на  управата во СДСМ и разни подржувачи од невладиниот сектор. Секој момент ,секој јавен простор и форум се користи за...

Владимир Трајковски

Оние чии муцки треба да се затнати – најгласно викаат (Дерала)

Владимир Трајковски

Прашањето, како стасавме до овде, е од најстарите. Меѓутоа станува актуелно секој пат кога македонскиот општествен живот ќе тресне од ново дно. Значи прашањево е актуелно, често. Последната актуелизација ја направија контра-протестантите од пред зградата во која треба да има Уставен суд. Не им се...

Дејан Ѓорѓиевски

КОГА ЗАЈАЧИЊАТА ЌЕ СТИВНАТ

Дејан Ѓорѓиевски

Пред повеќе од 15 години, кога Аргентина беше во голема политичка и економска криза, во земјата се одржа изложба со надреалистички дела. За оние кои не знаат, надреализмот е правец во уметноста кој се темели на продуцирање на дела преку комбинирање на фанстастични, ирационални и...

Филип Јаневиќ

Кратка теорија за пропаста

Филип Јаневиќ

Велигденскиот остров или меѓу староседелците познат како Рапа Нуи е фасцинантен пример во човековата историја за општество кое преминало кон самоуништување трошејќи ги сопствените ресурси. Самиот остров е едно од географски најизолираните места во светот. Се наоѓа во Тихиот океан, дури 2000 километри одалечен од...

Елизабета Секирарска

Во името на жената

Елизабета Секирарска

Постојат околу нас некои очи полни со тага.  Не ги забележуваме кога се разминуваме. Не не допира нивниот поглед на срна, вперен во нас како острица.

Постојат околу нас лица без лице, полни со бразди кои ги нацртал животот. Длабоки линии околу усните кои заборавиле...

Дејан Ристов

Заблудата на СДСМ

Дејан Ристов

Постојат големи и непремостливи разлики помеѓу партиите во нашата држава. Различни светогледи и размислувања доминираат во ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ. Нормално е партиите да имаат различни платформи по кои функционираат, но за одредени теми од суштински и национален карактер потребно е да постои кохерентност. Легитимна цел...

Владимир Трајковски

На плоштад треба да се свири од ќеиф

Владимир Трајковски

Победи медиумската булумента, внимателно собирана изминативе десет години, во трката за омилена играчка на кралот во обид. Како и впрочем не би победиле, кога за центарфор имаат лик кој „отвори дебата“ за обликот на планетава. Не тврди он дека е во форма на плоча, туку...

Валентина Јовановска

Кумановско Венчање

Валентина Јовановска

Постојат моменти во животот за кои, секој човек живее, твори, работи, создава, се труди, за да тие среќни и весели денови бидат онака како тој самиот си замислувал и сонувал. Резултат на нашите сонови, за убави и весели моменти се: свадба на нашите деца и...

Филип Јаневиќ

SYSTEM ERROR

Филип Јаневиќ

Говорите на Груевски се непресушна инспирација за анализи и коментари. Последниот негов говор, а прв како поранешен премиер, по повод годишница на Унија на жени од неговата партија има да го изнаслушаме во наредните 4-5 дена, од причина што вестите на неговите медиуми само и...