Бране Петрушевски

Празнична

Бране Петрушевски

„Внатрешната Македонска Револуционерна Организација - ВМРО - е главниот фактор во борбата за македонската независност. Оти, додека сите правно - политички активности се спроведуваат надвор од Македонија, ВМРО, како што кажува првиот збор од името, постои на почвата на Македонија. ВМРО беше основана заради единствена...

Елизабета Секирарска

Поглед во огледало

Елизабета Секирарска

Ајде да зборуваме за образованието. За она што му се случува. За сериозните деформации кои го изградија како систем кој наместо да обезбеди исправна општествена перцепција, да биде форма на позитивна социјализација, да се базира на усвојување на валидни правила и општествени вредности, да служи...

Виктор Божиновски

Три клучни елементи за победа

Виктор Божиновски

Во изминатите неколку месеци се изнаслушавме разни експерти, доктори на науки и магистри со сомнителни рефернци и секако режимски мегафони кои секојдневно, под превезот на „политички аналитичари“ ни објаснуваат што не чини со државата и како на се победи на легални фер и демократски...

Дејан Ристов

Дали државата се движи во вистинска насока?

Дејан Ристов

Дали државата се движи во вистинска насока? Прашање што се почесто се поставува во разни истражувања,кои повеќето имаат една иста цел, а тоа е да се добие посакуваниот негативен одговор во што поголем процент и врз основа на тоа да се заклучи дека главните креатори...

Сашо Тодоровски

Од НАС зависи!

Сашо Тодоровски

Ветувања, лаги, притисоци, казни, закани и пак закани, казни, притисоци, лаги, ветувања.

Како и дали Македонија може да излезе од овој маѓепсан круг на нечистотија, лошотилок и пред се  лоша и болна политика.

Можеби некој ќе рече што има политиката врска со лошотилакот и останатите работи.Но сигурен...

Драган Митевски

Уште еднаш сме пред историски избори

Драган Митевски

По кој знае кој пат, уште еднаш сме пред одлука, како понатаму ...

Почитувани мои, замислете ситуација, одите на избори, ви даваат листа на кандидати, иако распоредени по партии, поединци, независни листи и.т.н. , вие ги заокружувате оние за кои сметате дека треба да се најдат...

Дејан Ѓорѓиевски

Северина, врати се!

Дејан Ѓорѓиевски

Звукот на студениот есенски дожд, проткаен со детскиот училишен џагор и скратениот ден најдобро нé потсетуваат дека уште едно лето полека изминува. Идилата од измешаните мириси на започнатите зимници, овојпат разбиена со неподосливата смрдеа од неисфрленото ѓубре во градот, отсекогаш претставувала инспирација да ги запишеме...

Елизабета Секирарска

Денес во една слика

Елизабета Секирарска

Врамена слика. Скоро сите ја имаме по дома,  како дел од ововременскиот аутфит во кој ни е стокмена животната естетика. Освен, секако,  оние кои ни ја сликаат и ни ја дефинираат како мени во кое зјапаме збрлавени, истоштени и облечени во прашања на кои нема...

Горан Гелевски

Ода на жалоста

Горан Гелевски

Една Будистичка поговорка вели: Доколку сакаш да го осознаеш своето минато погледни ја сегашната состојба, доколку сакаш да ја осознаеш својата иднина погледај ги сегашните акции.

Ајде ние кумановци да погледнеме што се случуваше во нашето Куманово во последните две децении. Дали нашиот...

Сашо Тодоровски

Одговорност!

Сашо Тодоровски

Македонија 21 век , невреме, дожд со трагични последици.

Почитувани кумановчани,најпрвин сакам да изразам големо сочуство до семејствата на нашите настрадани сограѓани. Сочувствуваме сите со нивната болка во оваа трагедија.Нека им е вечна слава.

Македонија пред два дена беше зафатена со невреме кое најмногу го погоди скопскиот...

Филип Јаневиќ

Куманово ли е, див Запад ли е?

Филип Јаневиќ

Убиството на полицаецот е драматичен пример за нефункционалност на државата, па сите ние умираме на рати од тоа системско нефункционирање. На секој од нас ќе дојде момент во животот кога воопшто нема да ни биде битно дали ДПМНЕ или СДСМ е на власт туку ќе...

Дејан Ристов

Договор без име

Дејан Ристов

     Политичката криза влезе во нова фаза со  новиот договор. На 20-ти јули инволвираните во преговорите, пред се претставниците на САД и Европската унија,како главни посредници,објавија дека нов договор е постигнат ,договор со цел надминување на кризата која треба да заврши со закажани предвремени парламентарни...

Елизабета Секирарска

Сага за болеста

Елизабета Секирарска

Ми го немаше зборот некое време. Многу обврски, многу желба да се стасаат, многу средби со тврдоста на ѕидот, многу напор да се најдам каде сум и зошто сум таму. Многу товар распореден по денови, по плеќи, по погледи, по перо. Само време - малку....

Горан Гелевски

Позитивната страна на екстерното тестирање

Горан Гелевски

Досега од одредена група на луѓе ги слушнавме негативните аспекти на екстерното тестирање, односно ситните недостатоци што скоро секој тест ги има се преувеличуваа до бесконечност, притоа се прогласи екстерната проверка како штетна за образованието, при што одредени политички групации се обидуваа да ги...

Сашо Тодоровски

Игра околу тронот

Сашо Тодоровски

Железното столче во Македонија кое е узурпирано од лошите почна да се топи. И железото има своја точка на топење, а играта околу тронот привршува. Лажните гипсени фигури распукуваат. Ја следиме последната сезона, а актерите отстапуваат и се губат…

На почетокот некаде во 2006 ветуваа...

Филип Јаневиќ

Горчлива родендеска торта

Филип Јаневиќ

Последната колумна за КумановоЊуз ја имав непосредно по донесената одлука на Иванов за аболиција, и тогаш го напишав следново: „Не знам колку запалените вмровчиња по месните штабови сфаќаат ама џокерот позови претседника отиде јабана со печат "Трајно Неупотреблив". Прво, преку Иванов ќе мора да ги...