Елизабета Секирарска

Носталгија или?

Елизабета Секирарска

Кога бев дете и подоцна млада девојка, денешниов ден, 29.11. беше празник, еден од малкуте во текот на годината. Го славевме бидејќи беше ден на Републиката, една заедница на луѓе кои дишеа пријателски еден со друг и во која тогаш се живееше поинаку.  Почовечки, посплотено,...

Бране Петрушевски

ИЗГОВОРИ, ИЗГОВОРИ И САМО ИЗГОВОРИ

Бране Петрушевски

Изминативе месеци имавме доста бурна политичка состојба во Република Македонија. За среќа преовлада разумот (по онаа народната паметниот попушта) и полека - но сигурно, се враќаме во нормалното секојдневие. Полека - но сигурно сè си доаѓа на свое место. Последните рејтинзи сработени од меѓународни институции...

Владимир Трајковски

Финалната пресметка со себе си

Владимир Трајковски

Нема барање кое не беше повлечено, нема црвена линија која не е помината, нема ветување кое не е прекршено. Премиерот и малата група луѓе околу него прифатија сè. Намерно не велам дека прифаќањето го направи партијата на власт, затоа што таа како таква одамна не...

Дејан Ристов

Која е мисијата на ВМРО-ДПМНЕ во Куманово?

Дејан Ристов

          Куманово веќе одамна капитулира пред налетот на  лукративноста на локалните политичари и нивните сојузници .Него веќе со децении го управуваат неодговорни и корумпирани луѓе,некои инволвирани со децении ,некои привремено влезени во политиката со единствена цел, да ги остварат своите лични интереси и на своите...

Доц. д-р Синиша Наумоски

„СВЕТАТА ЗЕМЈА“

Доц. д-р Синиша Наумоски

Во функција на огромното значење кое Израел го има во севкупната меѓународна политика и создавање на повеќето влијателни религии, се одлучив, оваа колумна да ја посветам токму на т.н. „светата земја“. Како што сите знаеме од историја во 1947 година, по одлука на ОН, Палестина...

Елизабета Секирарска

Приказна за Можеби

Елизабета Секирарска

Се сеќавам на приказната која ми ја раскажуваше татко ми, многу одамна, тогаш кога бев клинка и полека го учев животот. Ќе седнеше до мене на мојата постела и тогаш неговиот глас ја дефинираше полутемнината на мојата соба и го попримаше здивот на времето за...

Менсур Калач

Ода на „радоста“ за мојот град

Менсур Калач

Секогаш уште како мал ме фасцинирале оние земји, каде при интонирање на химната на некој спортски натпревар, гласно се интонира од луѓе гушнати со различна боја на кожа, различна вера и различни убедувања ама со една мисла и енергија за успехот на својата земја.

Во склад...

Владимир Трајковски

Кампот за обука

Владимир Трајковски

Последниве денови, од неколку национални портали со сомнителна уредувачка политика, беше наметната темата за партиските вработувања во локалните институции во Куманово. Темата е, да се разбереме, легитимна. Исто така е исцрпена, па поради тоа ако сакате да се занимавате со неа, неминовно ќе морате да...

Дејан Ристов

Нови избори за нов почеток

Дејан Ристов

Полека но сигурно навлегуваме во предизборен период,иако има уште 7 месеци до изборите,предвидени за 24-ти април 2016-та година.Актуелната Влада предводена од ВМРО-ДПМНЕ на изборите 2014-та година доби мандат за 4 години да спроведе над 2000 проекти и конечно во еден цел мандат да воспостави стабилни...

Драган Митевски

Специјален оптимизам

Драган Митевски

Почитувани мои сограѓани, ќе започнам со една случка која ја доживеав неодамна.

Бев во наша државна институција за да побарам еден документ, во ходниците ме дочека голема гужва од луѓе кои чекаа, беше премногу топло, и атмосферата беше зовриена, како од времето и неклиматизираниот простор, така...

Доц. д-р Синиша Наумоски

„ОТКАЖУВАЊЕ“

Доц. д-р Синиша Наумоски

Ова септемвриско писание го посветувам на студентите, на моите колеги од Колеџот. Почитувани студенти, мојата смисла за деловно постоење се базира на сите Вас. Имено, во моите ставови, милувам, во повеќе наврати самиот да се повторувам, и тоа го правам нè случајно или во недостиг...

Елизабета Секирарска

Среќна нова учебна година!

Елизабета Секирарска

Правени се многубројни споредби, анализи и согледувања што е тоа заради кое некои образовни системи носат квалификатив “најдобри во светот” и од кои причини ние и покрај сите напори формулирани под превезот на бројните “образовни реформи” не сме во состојба ниту да го приближиме нашиот...

Александар Стојановски

Реквием за еден град

Александар Стојановски

Мината недела поради некои приватни обврски отпатував за Битола. Овој прекрасен македонски град го немав посетено повеќе од 10 години и сеќавањата за неговиот изглед и убавина ми беа по малку избледени.

Обично велат првиот впечаток е најважен, особено кога за прв пат...

Владимир Трајковски

Зошто немате(ме) вода

Владимир Трајковски

Нема да препознаете по реакцијата на јавноста во градот, дека голем дел од истиот т.е од населението во него периодично со години на назад нема вода, во се пократки интервали. Поради тоа што зборуваме за нашата јавност, недостатокот од реакција овде нема да биде сфатен...

Д-р Мартина Крстевска

Значење на странските инвестиции за економијата на Република Македонија

Д-р Мартина Крстевска

Ефектите од странските директни инвестици (СДИ) зависат од многу фактори, но обемна економска литература потврдува дека СДИ се катализатор на економскиот развој и генерален е заклучокот дека се еден од најпотткнувачки фактор на економски раст во земјите од транзиција. Преку СДИ се обезбедува дополнителен капитал,...