Столе Божиновски

Каков градоначалник нејќам!

Столе Божиновски

Изминатите денoви на ова место имав прилика да си кажам каков градоначалник сакам кога веќе на 15 октомври ми се дава можност да бирам. Ветив дека во наредната прилика на истово место ќе кажам КАКОВ ГРАДОНАЧАЛНИК НЕЈЌАМ. Пааа, нејќам политичар во принцип, а згора градоначалник...

Столе Божиновски

Каков градоначалник сакам

Столе Божиновски

Па, таков што ќе ми купи едно рало зимски чевли! Мутлак не е голем арч за него. Се шегувам.. А сериозно, што сакам од новиот градоначалник. Прво, да почне да работи во правец Куманово да заличи на пристојно и пријатно место за живеење: зеленило,...

Сашо Тодоровски

Лет кон Европа

Сашо Тодоровски

Винстон Черчил во една прилика во еден свој говор на своите сопартијци им рекол: „Mораме да продолжиме, да нејасна е малку ситуацијата, има проблеми, но не можеме да останеме на половина пат, мораме да продолжиме да одиме, одбивам да помислам на капитулација и онака многу...

Горан Гелевски

Укинување како реформа

Горан Гелевски

Пишувам метафорички :Јас воведов реформа во мојот дом за штедење на електрична енергија, ја исклучив струјата и сега имаме многу ниски сметки за струја и сме задоволни во нашето семејство, штедиме по 5000 денари месечнo, но сме без струја. Мојот пријател исто така воведе...

Елизабета Секирарска

Приказна за една воспитно-образовна деценија

Елизабета Секирарска

Се викам Учител. Безмалку четвртина век сум во училницата. Многу генерации, бројка на млади која достига речиси 5000 се дел од мојот живот, парче од мене кое се мери со душа, љубов и посветеност. Сета онаа енергија, желбата да се вградам во умот на детето...

Михајло Петровски

Каде грешевме и како понатаму?

Михајло Петровски

Велат дека по завршена битка сите изигруваат генерали - сите сакаат да паметуваат. Во овој контекст се и следниве размислувања, односно се однесуваат на актуелнава состојба во која се најдовме како општество. Сепак една констатација опстојува, по сите премрежја што ги доживуваме секојдневно, во ова...

Сашо Тодоровски

Феникс

Сашо Тодоровски

Почитувани пријатели, скоро дваесет и пет години ги чекаме подобрите денови во Македонија.Подобри плати, посилна економија, вработувања од кои ќе може пристојно да се живее, а не да се преживува.Чекаме подобро здравство, квалитетно образование.Почитување на работничките права.И чекаме…

Последниве единаесет години наместо да се препородиме ние...

Бране Петрушевски

„Кумановска платформа“

Бране Петрушевски

Изнесување во јавноста на разни платформи многу се актуелизира во последниов период. Иако платформите, како своевидни програми на политичките партии, треба да претставуваат некаква основа за меѓусебни преговори и соработка, нивното уценувачко испорачување е веќе застарен модел и концепт на преговарање.

Но, сепак си го прифатив...

Дејан Ристов

Куманово во новата година

Дејан Ристов

Ја испративме и 2016-та година. Година гледано од политички аспект, полна со тензии нервоза и горчина, но и во целост животот повеќе или помалку беше обременет со политичките превирања во нашата држава. Разни пророци на апокалиптични сценарија, груби манипулатори и сеачи на магла беа главните...

Елизабета Секирарска

Сликичкa родена од мисла

Елизабета Секирарска

Подготвувам куп материјали за настава, за кои потрошив некој добар час и притоа се обидувам да си ја стасам мислата која ме мава в чело, колве над веѓите и ми ги затвора очите од замор.  Некако не ме напушта помислата дека некои работи се навистина...

Сашо Тодоровски

Излезете и ГЛАСАЈТЕ !

Сашо Тодоровски

Почитувани пријатели, на 11 декември треба да ја земеме судбината во свои раце, да овозможиме нашите животи да тргнат кон поубава насока - кон иднина.

Ги повикувам сите граѓани, помлади, повозрасни да излезат на 11 декември на избори и да гласаат. Нам на СДСМ и здружената...

Дејан Ѓорѓиевски

Години на љубов ил' смрт

Дејан Ѓорѓиевски

Познавајќи ја страдалничката судбина на македонскиот народ, навистина е тешко да се каже кој период  или настан е „најцрниот“ во македонската историја. За мене, лично, покрај сите средновековни битки, антички колежи и погубувања, успешни и неуспешни востанија и битките од НОБ, периодот на дваесетите и...

Виктор Божиновски

Амди како Трамп, а Ѕинго како Меланија

Виктор Божиновски

    Изборната кампања само што започна и веднаш, уште од првиот ден, кога се работи за целокупната политичка понуда и сите партии и коалиции кои се натпреваруваат на овие избори, можете да видите со кого си имате работа.

    Во кампусот на албанските политички партии, освен...

Горан Гелевски

Кога целта не ги оправдува средствата

Горан Гелевски

Во оваа колумна би сакал во кратки црти да опишам едно мое видување на нештата што мене лично ме засегаа во изминтаиот период а се поврзани со образованието. Најпрвин како трн во око ми претставуваат обидите на одредени директори,професори и наставници од училиштата во...

Сашо Тодоровски

Приклучи се!

Сашо Тодоровски

Почитувани сограѓани.Македонија единаесет години е ставена на опашката на сите цивилизациски токови.

Единаесет години сме во чекалната на Европската Унија, единаесет години чекаме да се помрднеме од мртвата точка, додека сите соседи околу нас напредуваат и на некој начин ги градат своите општества.

Единаесет години човекот во...