Мартин Костовски

Не постојат неосвоиви тврдини, постојат само лоши напаѓачи !!!

Мартин Костовски

Почитувани мои сограѓани, дали барем еднаш во текот на денот сте се запрашале, колку малку ни е потребно во животот да бидеме среќни, а колку е чудно, колку тоа малку ни недостасува.

Секој од нас-обичните луѓе, во средношколските клупи или во факултетските амфитеатри, па и на...

Др.Снежана Захариева

На здравје!

Др.Снежана Захариева

Со месеци наназад, како никогаш порано здравството е топ тема во медиумите и тоа за жал во негативна конотација. Се случија многу промени во приватното здравство и тоа стана сериозен конкурент на јавното. И тоа не само по просторните услови, комфорот што им се нуди...

Дејан Божиновски

Вистинско лице на нашиот град

Дејан Божиновски

На почеток сакам да ги поздравам сите познати и непознати читатели на Kumanovonews. На професионалните новинари и кумановските писатели им давам јасно на знање - немам намера во бизнисот да им се мешам. Причина што се нафатив да ги напишам овие редови е инсистирањето на...

Мирослав Трлин

ШТО, КАКО И ЗА КОГО

Мирослав Трлин

Сето тоа во услови на пазарна економија, државата има покрај начелото на еднакви услови и обврска да ги утврди правилата на игра на стопанските активности, и да обезбеди спроведување на законот, правила за заштита и промовирање на слободен пазар, и спречување на непотребно мешање во...

Гордана Милковска

Не прави го тоа што друг не сакаш да ти го прави

Гордана Милковска

Ако за Рамковски репресија е тоа што го “подбрале”, бидејќи не работел според законот, за нас не е. Дали некој се прашува како им е на оние што не можат да ги наплатат своите побарувања од него?

Има многу привилегирани како Рамковски, и се гордеат со...

Филип Јаневиќ

Aegri somnia

Филип Јаневиќ

Најпрвин за професорите. Од она што можев да видам како студент на Правниот факултет кои професори излегоа на протестот слободно можам да кажам дека најголемиот број студенти за тие професори имаат само позитивни оценки за нивното работење, почнувајќи од присутност и квалитет на предавањата, па...

Столе Божиновски

Што да се прави годинава?

Столе Божиновски

Нема бегање од дупчењето нови дупки на ременот. Ако е за утеха, мечката на рецесијата (читај криза) не игра само на нашата врата туку ја тресе економијата на светско ниво. Барем така не' убедуваат експертите и аналитичарите на кои, сакале-несакале мораме да им веруваме. А...

Миле Јакимовски

Василичарска приказна

Миле Јакимовски

Еден вид ментална хигиена, за да во наредната година бидеме подготвени за сите предизвици и стресови кои не очекуваат. Јас се подготвувам за Вевчани на славниот „Вевчански карневал„, настан кој последниве години редовно го посетувам, и на сите топло ви го препорачувам, бидејки иако се...

Др.Стефан Трајановски

Каква ароганција

Др.Стефан Трајановски

Никако неможам да најдам логичен одговор на тоа прашање, од каде е правото на СДСМ така да настапуваат и така да се однесуваат во јавноста и пред македонскиот народ.

Дали тоа произлегува од бројноста на нивниот митинг? Овој народ виде дека таму беа само нивни активисти,...

Оливер Спасовски

Манипулација со умисла

Оливер Спасовски

Сигурен сум дека повеќето од нас го пронајдоа парчето од мозаикот што недостасуваше во сликата наречена „Македонија денес“ за да можат конечно со свои очи, а не преку розовите очила на власта, одблиску да ја видат лошата економска состојба, сиромаштијата и стравот кои се наше...

Бобан Николовски

МАНИПУЛАЦИЈА БЕЗ ПАРДОН

Бобан Николовски

Не за бадијала рекле старите, кој на друг јама копа сам во неа паѓа. Но, во случајот „Перо Наков ББ“, (бидејќи случката нема врска со А1), јамата е помалку важна работа. Најбитното во сето ова е што СДСМ сакаше да го изманипулира без пардон, и...

Марина Манојловска

Ние сме народот!

Марина Манојловска

Па, можеби и би било така, кога како народ би поседувале основна политичка култура и пред се би не интересирало колку плаќаме данок, колку тој данок е низок-висок, што прави власта со наши пари, колку од животните проблеми ни се решени, колку странски инвестиции се...

Столе Божиновски

Коментар: ГРАЃАНИНОТ (СЕПАК) СИ САКА СТАП

Столе Божиновски

Небаре ние сме фини како од Финска или незнам од кој друг вилает да сме, од земја во која на граѓаните не им се потребни никакви молби и апели за да си ги почитуваат пишаните и непишани закони. Балкан е ова бе Батка, Македонија, каде...

Столе Божиновски

Коментар: ВО РЕДИЦА ЗА ДРАЊЕ

Столе Божиновски

Не го тангира  вреваџијата од другата страна на стаклото. Отрпнал на  коментари од вакви  невоспитани ,, муштерии‘‘. Со мнозинството од молчаливата редица граѓани во ходникот е задоволство да се работи. Стоички поднесуваат да чекаат со белешки за јавната давачка што треба да ја платат. Човекот...

Столе Божиновски

Коментар: ТОА ЛИ Е ОПОЗИЦИЈА?

Столе Божиновски

За воља на вистината, градоначалникот и „дружината“ добро го менаџираат управувањето со градот во одделни сегменти од кои се добиваат поени (комунална хигиена, капитални проекти од инфраструктурата), но ... Ова ,,НО‘‘ е работа на опозицијата. Таа е, според редот на нештата, дежурно уво за грешките...